anthropocene

fruit_basket

Vi får ständigt höra mantrat att vi skall äta mer frukt och grönt för att det är bra för vår hälsa. Det är bara ett problem. All frukt och vissa grönsaker innehåller ofta mycket sockerarter. Genom växtförädling (och då inte bara GMO) har därtill sockerhalten i frukt och grönt successivt blivit allt högre. Vi väljer hellre söta frukter än sura. Skalade apelsiner innehåller idag ca. 9% socker, bananer ca. 14%, vindruvor ca. 15% och morrötter och ärtor ca. 6%. Det är samma sockernivåer som finns i läskedrycker, Coca Cola innehåller ca. 10% socker.

Livsmedelsindustrin använder tillsatt socker i nästan alla bearbetade livsmedel och man väljer då oftast high fructose corn syrup som är billigare och sötare än vanligt vitt socker (sackaros) och som innehåller mest fruktos. Sackarosmolekylen består av en glukos- och en fruktosmolekyl som är sammanlänkade.

När lätt förbrända kolhydrater som sackaros och vitt mjöl kommer ner i vår matsmältning kan…

View original post 777 more words

Advertisements